Bireysel Terapiden Neler Beklemeliyim?

Bireysel terapi, içsel gücü keşfederek olumlu değişimleri teşvik eder.
Pozitif psikoloji yaklaşımıyla, kişisel büyümeyi destekler ve duygusal dengeyi sağlamaya yardımcı olur

Bireysel Terapi Nedir?

Bireysel terapi, danışanın eğitimli bir psikolog ile güvenli bir ortamda, gizliliğe dayalı koşullarda, danışana rahatsızlık veren ve değiştirmek istediği bir davranış, düşünce veya tutum ile ilgili birlikte çalıştıkları bir süreçtir. Bu nedenle birlikte çalışılan uzmana karşı güven duymak ve kendini yanında rahat hissetmek çok önemlidir. Danışanın kişisel, sosyal veya iş hayatı ile ilgili yaşadığı zorluklar olabilir. Bütün terapötik ilişkiler birbirinden farklıdır bu nedenle kişiye özel bir şekilde ilerler. Genellikle psikologların etkilendiği ve eğitim aldığı bazı terapi ekolleri vardır ancak çoğu durumda uzmanlar farklı birkaç metodu bir arada kullanabilmektedir (bknz. psikoterapi ekolleri). Herkese iyi gelecek bir standart metot bulunmamaktadır. Danışanın yaşadığı zorluk bu konuda yol gösterici olmaktadır. Özellikle ilk görüşmelerde psikoloğun sizi tanıyabilmesi ve öykünüzü alabilmesi için zamana ihtiyacı vardır. Mümkün olduğunca açık olmak, duygu ve düşüncelerinizi olabildiğince paylaşmak faydalıdır. Uzmanlar sizi yargısızca ve ilgiyle dinlerler, eleştirmezler ve şefkat gösterirler.
Bazı terapi yaklaşımlarında başa çıkma metotları, stres yönetimi, rahatlama yöntemleri gibi günlük yaşama fayda sağlayacak bazı eğitimler aktarılabilir. Bazı konularda seanslar arasında sizin gelişiminize faydalı olabilecek bazı alıştırmalar istenebilir.
Her danışanın ilerleme süreci ve hızı birbirinden farklıdır, bu subjektif bir süreçtir ve bunu genellemek doğru olmaz. Bazen görüşmelerden rahatlamış ve hafiflemiş, bazen de daha olumsuz hislerle çıkmak mümkündür. Bunlar terapi sürecinin beklenen aşamalarıdır. İster yaşamda stres yaratan değişiklikler olsun, ister ilişki ve iletişim zorlukları olsun, ister duygusal iniş çıkışlar olsun bir uzman desteği ile her konuda daha iyi bir yere gelme kapasitesine sahipsiniz. Psikoloğunuz size etik bir çerçevede yaklaşmak, saygı göstermek, dikkatle ve aktif olarak dinlemek, dürüst bir geribildirim sunmak ve bütün bunları yaparken de sizin değişim ve dönüşümünüz için sizi hareketlendirmek durumundadır. Bu koşulları sağlamasına rağmen görüşmede kendinizi güvende hissetmiyorsanız bu konuyu psikoloğunuza açarak başka biriyle görüşmeye devam etmek istediğinizi söyleyebilirsiniz.

Paylaş

İlgili Yazılar

Psikoloji hakkında yazdığım içeriklere aşağıdaki butondan ulaşabilirsiniz.
Tüm Yazılar